Rugby – ale o co w tym wszystkim chodzi?

W trakcie sobotniego finału spiker zawodów będzie nas przeprowadzać przez wszystkie zasady rugby, jak również postara się spokojnie i zrozumiale przeprowadzać wszystkich kibiców przez to co się dzieje na boisku. W dalszej części newsa w bardzo prostej formie przedstawiamy podstawowe zasady gry w rugby.

Celem gry jest przyłożenie piłki na polu punktowym przeciwnika (na końcu boiska). Taka akcja oznacza zdobycie 5 punktów. Drużyna, która zdobywa przyłożenie, ma prawo wykonania próby podwyższenia – jest to kopnięcie piłki pomiędzy słupami i nad poprzeczką. Udane podwyższenie daje kolejne 2 punkty. Kop na bramkę w trakcie gry (tzw. drop goal – piłka przed uderzeniem musi mieć kontakt z podłożem) nagradzany jest 3 punktami, podobnie jak kop na bramkę z rzutu karnego. O punkty rywalizują dwie drużyny złożone z 7 zawodników. Każdy mecz trwa 2 x 7 minut, ale jest dzięki temu niezwykle dynamiczny i widowiskowy. Rugby to także wiele charakterystycznych i niepowtarzalnych w innych sportach elementów a najważniejszymi są:

Młyn

W rugby nie wolno rzucać piłki do przodu. Jeśli któryś z graczy popełni taki błąd, sędzia dyktuje młyn. Młyn to formacja, w której wiąże się w określony przepisami sposób po 3 graczy każdej drużyny. Jeden z zawodników drużyny, dla której podyktowano młyn, wrzuca piłkę w korytarz pomiędzy nogami graczy obu drużyn, po czym ci przepychają się oraz operują nogami tak, by piłka znalazła się po ich stronie.

Szarża czyli to co w rugby najpiękniejsze.

Zawodnika z piłką można przewracać, można go chwytać tylko i wyłącznie poniżej szyi. Jeśli gracz z piłką upadnie na ziemię, musi natychmiast podać lub odłożyć piłkę.

Ruck czyli dlaczego oni leżą na sobie?

Jeśli po szarży do leżącej na ziemi piłki podbiegają zawodniczy z obu drużyn, żaden z nich nie ma prawa jej podnieść.
Wówczas tworzy się ruck (wym. rak), gdzie zawodnicy podobnie jak w młynie, walczą o piłkę, przepychając się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *